De samenstelling van de maaltijd
OverzichtVlees/kip/vis:
Een maaltijd bevat tussen 180 gram – 250 gram (volkoren) rijst, pasta of couscous/bulgur, peulvruchten/aardappel/(volkoren) en minimaal 150 gram groenten (gewogen na bereiding), naast het vlees of vis (tussen 120 gram. – 200 gram per persoon). Daarbij komt vaak een saus, meestal gebaseerd op groenten van 50-100 gram In totaal komt een maaltijd uit op gemiddeld tussen 550 – 750 gram.
Vegetarisch:
Een maaltijd bevat tussen 180 gram – 250 gram (volkoren) rijst, pasta of couscous/bulgur, peulvruchten/aardappel/(volkoren) en minimaal 200 gram groenten, naast eiwitrijke en ijzerrijke componenten (vaak een combinatie van ei/kaas/peulvruchten/fruit/gedroogd fruit/noten). Daarbij komt vaak een saus, meestal gebaseerd op groenten van 50-100 gram. In totaal komt een maaltijd uit op gemiddeld tussen 550 – 750 gram.
Nog iets over de voedingstoffen:
Vlees/Kip/Vis is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12, calcium, eiwit, omega 3 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen.
Om deze voedingsstoffen in de vegetarische gerechten terug te laten komen zorgen wij allereerst voor een gevarieerd aanbod van de vegetarische gerechten met veel verse groenten of combinatie van groeten en fruit voor vitaminen, o.a. vitamine C (ook zodat ijzer goed wordt opgenomen).
We gebruiken ook tempe/tofu en peulvruchten voor ijzer, eiwit en mineralen. Rijst/pasta’s, gedroogd fruit (bv rozijnen, abrikozen ook weer voor ijzer) en zuivel voor B12 en eiwit en afhankelijk van het gerecht zitten er ook gezonden noten in (zoals bv walnoten, amandelnoten voor omega 3).